Poliisi tutkii Oulun polisiaseman remonttia – taustalla tunarointia?

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Lapin poliisilaitoksella on tutkinnassa rikosepäily, joka liittyy Oulun entisen poliisitalon remonttiin. Remontista on aiheutunut asianosaisten mukaan sisäilmaongelmia ja työntekijöiden sairastumisia. Tutkintavastuu on Lapin poliisilaitoksella, koska asianomistajat ovat Oulun poliisilaitoksen henkilöstöä. Remontti tehtiin vuosina 2016-2017.

– Asiassa on selvitetty rakennuslupaprosessiin ja suunnitteluun liittyviä tapahtumia. Remontin aikana rakennuksessa työskennelleiden henkilöiden epäillään sairastuneen lupaprosessin ja hankkeen suunnitteluun liittyvien laiminlyöntien seurauksena. Asianomistajia on useita kymmeniä, Lapin poliisilaitokselta kerrotaan.

Tämän tyyppinen sisäilmaongelmiin liittyvä rikosjuttu on poikkeuksellinen, eivätkä rikosvastuukysymykset ole yksiselitteisiä. Rikoksesta epäiltynä on kuulusteltu kahdeksan henkilöä. Poliisi ei ota kantaa siihen, että ketä on kuultu rikoksesta epäiltynä. Rikosnimikkeiden osalta tässä kohtaa voidaan todeta olevan muun muassa törkeä vamman tuottamus ja vaaran aiheuttaminen. Esitutkinta on loppulausuntovaiheessa.

Työantajan vastuuseen, eli poliisilaitoksen johtoon liittyvän tutkintapyynnön osalta, on silloisessa Valtakunnansyyttäjänvirastossa tehty päätös 25.3.2019: ”Esitutkintaa ei toimiteta”. Asiassa ei ollut syytä epäillä rikosta. Poliisi tiedottaa seuraavan kerran, kun esitutkinta saadaan päätökseen.