NASA yrittää suistaa asteroidin radaltaan – törmää siihen Dart-aluksella

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on koeajamassa teknologiaa, joka saattaisi joskus pelastaa koko Maapallon. Avaruushallinnon Dart-ohjelman tavoitteena on selvittää, olisiko valtavan asteroidin törmäys Maahan mahdollista estää.

Keskiviikkoaamuna avaruuteen SpaceX:n Falcon 9 -raketin kyydissä laukaistu Dart-alus ohjataan törmäämään Didymos-pikkuplaneettaa kiertävää noin 160 metrin kokoista Dimorphos-asteroidia kohti. Kyseinen taivaankappale ei ole uhkaamassa törmätä Maahan, vaan se on valikoitunut kohteeksi puhtaasti testitarkoituksessa. Dart tulee törmäämään asteroidiin noin 6,6 kilometrin sekuntivauhdilla, minkä pitäisi vaikuttaa kappaleen kiertorataan.

– Pyrimme selvittämään, kuinka voisimme torjua meihin kohdistuvan uhan. Voitte olla varmoja, että Dimorphos-asteroidi ei ole tällä hetkellä meille uhka eikä se tule olemaan uhka myöskään jälkikäteen, NASAn Thomas Zurbuchen selvensi lehdistötilaisuudessa.

Dart-aluksen ja Dimorphosin törmäyksen laskettu aika on syyskuussa 2022. BBC:n mukaan asteroidin kiertoradan muutosta tullaan mittaamaan maasta käsin teleskooppien avulla. Dartin mukana ei ole juurikaan tutkimuslaitteistoa, ainoastaan aluksen ohjaamiseen tarkoitettu ja asteroidista kuvia ottava Draco-kamera.