Pillerimuotoinen koronalääke hyväksytään Euroopassa jo tänä vuonna?

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pillerin muodossa otettavasta koronalääkkestä, molnupiraviirista on saatu lupaavia tuloksia. Nyt Euroopan lääkevirasto EMA on tiedottanut, että lääke saatetaan hyväsyä Euroopassa vielä tämän vuoden aikana.

EMAn tiedotteen mukaan molnupiraviirin myyntilupaa käsitellään parhaillaan. Tarkoituksena on selvittää lääkkeen teho, turvallisuus ja laatu. Lääke saatetaan hyväksyä nopealla aikataululla, sillä EMA on jo ennestään perehtynyt molnupiraviirista saatavilla olevaan tietoon.

Mikäli EMA kokee lääkkeen hyötyjen olevan mahdollisia riskejä suurempia, voi virasto tehdä suosituksen yhteisestä myyntiluvasta EU-maihin. MSD ja Ridgeback Biotherapeuticsin yhdessä kehittämä lääke voisi vähentää koronapotilaiden sairaalahoitoon joutumisen ja kuoleman riskiä merkittävästi. Lääke otettaisiin koronan oireiden jo ilmettyä.