Teosto jakaa yli miljoona euroa koronatukia – ensi vuonna vielä lisää

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Teoston kolmannella koronatukikierroksella jaetaan yli miljoona euroa koronapandemiasta edelleen kärsiville säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille. Tukihakemuksia tuli kaikkiaan 1.479 kappaletta ja hakukriteerit täyttyivät 1.297 hakijalla. Tukisummat maksetaan hakijoille joulukuun alussa. Teoston hallitus esittää neljättä koronatukikierrosta ensi keväälle.

– Koronapandemia ei osoita loppumisen merkkejä ja musiikin ammattilaiset kärsivät sen seurauksista vielä pitkään. Teosto-rahastosta maksettavalla erityistuella on tarkoitus lieventää taloudellisia menetyksiä, joita tekijänoikeuskorvausten lasku pandemia-aikana on aiheuttanut. Tuki on tarkoitettu musiikin luovaan taiteelliseen työskentelyyn, Teosto tiedottaa.

Tuen kriteereinä olivat Teoston asiakkuus sekä vuosina 2018-2020 maksettujen tilitysten määrä on yhteensä vähintään 1 500 euroa (brutto) tietyillä tilitysalueilla, joiden pääryhmiä olivat konsertit ja elävän alueen tapahtumat, kaupallinen radio ja kaupallinen televisio, taustamusiikki, näyttämöt, teatterielokuvat, verkkotallennuspalvelut sekä Yleisradio. Haussa huomioitiin tilitysalueita, joihin koronapandemian on arvioitu vaikuttaneen negatiivisesti joko suoraan tai välillisesti.

Alimmaksi tukisummaksi muodostui tällä kierroksella 270 euroa. Ylin mahdollinen tukisumma oli 5 000 euroa. Teosto jakoi koronatukea ensimmäisen kerran syksyllä 2020 ja toisen kerran kesällä 2021. Kaikkiaan tukea on jaettu jo noin kolme ja puoli miljoonaa euroa. Koko musiikkialan menetysten koronasta arvioidaan nousevan vuonna 2021 jo lähelle 500 miljoonaa euroa.

Teoston hallitus on päättänyt esittää joulukuun jäsenkokoukselle neljännen tukihaun avaamista keväällä 2022. Koronapandemia ei osoita loppumisen merkkejä ja heikentynyt tautitilanne pitää musiikkialaa edelleen epävarmuudessa. Tekijänoikeuskorvauksissa vaikutukset näkyvät viiveellä, ja vaikutusten ennakoidaan niiden osalta jatkuvan vähintään vuoden 2022 lopulle asti.