Autoile varovasti pakkasessa – kylmäkäynnistys haitallista moottorille

Autot Lifestyle · Terhi Piiroinen

Huono varautuminen ja väärät toimenpiteet pakkaskeleillä voivat käydä autoilijalle todella kalliiksi. Moottori on vaarassa rikkoutua, jos hyytäviä olosuhteita ei oteta asianmukaisesti huomioon. Autonomistajien on syytä olla hereillä -15 asteen tienoilla.

– Kun pakkasta on 15 astetta tai enemmän, en suosittelisi enää käynnistämään autoa ilman lämmitystä, eli lohkolämmitintä tai pa-lämmitintä. Yksi käynnistyskerta ei aiheuta moottorille todennäköisesti haittaa, jos akku on hyvässä kunnossa ja startti toimii hyvin. Jatkuva käyttö näin kylmässä lämpötilassa aiheuttaa kuitenkin moottorin kulumista ja voi lyhentää merkittävästi moottorin käyttöikää, Kamuxin Tampereen Hatanpään myyntipäällikkö Topias Rentola muistuttaa.

Ylipäätänsä autonomistaja voi tehdä pahinta tuhoa omalle menopelilleen juuri kylmänä pakkasaamuna. Vaikka autot kestävät Suomessa pääosin hyvin pakkasta, tulisi käyttää lämmitintä kylminä aamuina. Auton lämmittimen laadusta ja toimintatavasta on hyvä olla selvillä sekä huolehtia ajoneuvon tarpeellisista huolloista.