Tutkijat keksivät ehkäisykeinon koronatartunnoille – purukumi poistaa virukset syljestä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronan ehkäisy purukumia jauhamalla voi kuulostaa uskomushoidolta. Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kuitenkin kehitelleet erityisen kokeellisen purukumin, jonka pureskelemisen väitetään potentiaalisesti ehkäisevän koronatartuntoja.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että koronavirusta esiintyy runsaasti tartunnan saaneiden syljessä. Tutkijat halusivat Molecular Therapy -tiedejulkaisun mukaan selvittää, voisiko erityinen purukumi vähentää viruksen määrää suussa ja ehkäistä tällä tavoin sen tarttumista eteenpäin. Koska koronavirus tarttuu ihmisen solujen ACE2-reseptorien kautta, loivat tutkijat runsaasti ACE2-reseptoreita sisältävän purukumin.

Ideana oli, että purukumi ikään kuin vangitsisi viruspartikkeleita, mikä vähentäisi niiden leviämistä eteenpäin. Purukumin jauhemaisella muodolla ja sylkinäytteillä tehdyt testit osoittivat lupaavia tuloksia. Niin osoittivat myös kokeet, joissa käytettiin koronavirusta rakenteeltaan muistuttavaa mutta harmitonta virusta.

Aivan vielä koronan ehkäisyyn tarkoitetusta purukumista ei kannata innostua. The Conversation -sivuston huomauttaa, etteivät laboratorio-olosuhteissa tehdyt kokeet kerro kuinka hyvin keksintö toimisi tosielämässä. Vielä on esimerkiksi epäselvää, kuinka henkilön kehon lämpötila ja suun bakteerikanta vaikuttaisivat purukumin tehoon.