Moni suomainen valitsee valmiin kypsän kinkun – valmisruoat yleistyvät

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Jouluruokien valmistaminen itse on monille tärkeä osa juhlapyhiin valmistautumista. S-ryhmän mukaan valmiruoat ovat kuitenkin nostaneet suosiotaan suomalaisten joulupöydissä. Useissa kodeissa tarjoillaan esimerkiksi vaihtoehtoja perinteisille joululaatikoille.

S-ryhmän tiedotteen mukaan valmiit kypsät kinkut ja kinkkusiivut ovat vuosi vuodelta suositumpia. Myös kalkkunan, valmislaatikoiden, rosollien ja sienisalaattien osuus on kasvanut. Laatikkoruokien myynti S-ryhmässä on kasvanut viiden edellisen vuoden aikana viisi prosenttia, ja perinteiset laatikot ovat saaneet rinnalleen esimerkiksi bataatti- ja kurpitsalaatikoita.

Jouluroista eniten suosiotaan on kasvattanut kalat. Kiinnostusta herättävät jatkuvasti enemmän pienemmät pakkaukset ja toisaalta laadukkaammat ja arvokkaammat kalatuotteet, kuten mädit. S-ryhmän päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Antti Oksa uskoo helppojen puolivalmisteiden kysynnän johtuvan osittain siitä, että joulu ajoittuu tänä vuonna viikonloppun eikä etukäteisvalmisteluihin ole niin paljon aikaa.

Moni kuitenkin haluaa edelleen tehdä jouluruoat mahdollisimman pitkälle itse. Kotimaisen joulukinkun suosion odotetaan säilyvän korkeana tänäkin vuonna. Lisäksi esimerkiksi leivinpapereiden kysynnässä oli viime jouluna leivontabuumista kielivä erityinen myyntipiikki.