Mozart-kuulat vaarassa? Herkkuja valmistava makeistehdas konkurssiin

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Mozart-kuulia eli Mozartkugel-suklaakonvehteja valmistava itävaltalainen Salzburg Schokolade on ajautunut konkurssiin. Salzburgissa toiminut suklaatehdas on valmistanut Mozart-kuulia vuodesta 1948 lähtien.

Salzburg Schokoladen päätös tuli TheMayor.eu-uutissivuston mukaan yllätyksenä jopa tehtaan 140 työntekijälle. Yhtiö kertoo, ettei se kyennyt maksamaan työntekijöidensä marraskuun palkkaa. Paikalliset viranomaiset ovat kuitenkin ilmoittaneet korvaavansa työntekijöille menetetyt palkat.

Konkurssia kuvaillaan kovaksi iskuksi koko Salzburgin taloudelle. Mozard-kuulien brändin tulevaisuus on vaakalaudalla, ja toistaiseksi on epäselvää, tuleeko makeisia olemaan saatavilla loppuvuodesta. Salzburg Schokoladen Tsekissä toimiva tytäryhtiö tulee jatkamaan toimintaansa normaalisti.

Mozart-kuulat kehiteltiin alun perin säveltäjä Wolfgang Amadeus Mozartin synnyinkaupungissa Salzburgissa Paul Fürsin toimesta vuonna 1890. Mozart-kuulia valmistetaan myös muiden makeisyritysten toimesta, mutta vain Salzburg Schokolade saa markkinoida niitä aitoina Salzburgin Mozart-kuulina.