Kuun pimeällä puolelta löytyi tunnistamaton kohde – tutkijat ymmällään

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kiinan Yutu 2 -kuukulkija on tehnyt mielikuvitusta kutkuttavan löydön. Kuun pimeällä puolella on havaittu tunnistamaton kohde, joka näyttää ainakin kauempaa otetussa kuvassa kuution tai neliön muotoiselta.

Yutu 2 havaitsi kohteen kuukausien ajan tutkimassaan Von Kármán -kraaterissa. Kiinan avaruushallinnon Our Space -palvelu on kutsunut kohdetta leikkisästi mysteerimajaksi. Yutu 2 tulee tutkimaan löydöstä lähempää, mutta sen saavuttaminen tulee kestämään haastavan maaston ja kulkijan verkkaisen nopeuden vuoksi noin 2-3 kuukautta.

Space.com-sivuston mukaan todennäköinen selitys epätavalliselle näylle voi olla esimerkiksi, että kuun pinnasta olisi irronnut isokokoinen lohkare asteroidi-iskun seurauksena. Kiinan Change 4 -luotain ja aurinkokennoista virtansa saava Yutu 2 -kulkija laskeutuivat Kuun pimeällä puolelle 3. tammikuuta 2019. Kuukulkijalle on siitä lähtien kertynyt matkaa noin 186 kilometrin edestä.