Asuntomarkkinoiden hurmos rauhoittumassa – vuokralaisten markkinat jatkuvat

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa on muutettu maaseudulle asumaan ja ostettu kesämökkejä koronavirusbuumin merkeissä. OP:n ekonomistien tuoreen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntomarkkinoiden vilkkaimmat ajat ovat nyt takanapäin. Vuokramarkkinoilla vallitsevat sen sijaan edelleen vuokralaisten markkinat.

– Kuluva vuosi on ollut asuntomarkkinoilla monin tavoin vilkas, ja erityisesti kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen kysyntä on ollut kovaa, OP tiedottaa.

Viime kuukausina asuntojen hinnoissa ja asuntomarkkinoiden yleisessä vilkkaudessa on nähty jo selvää jäähtymistä. Esimerkiksi asuntolainoja nostettiin Suomen Pankin mukaan lokakuussa 111 miljoonaa euroa viime vuotta vähemmän. Ekonomistit odottavatkin asuntomarkkinoiden kiivaimman vaiheen olevan tältä erää takana.

Vuokramarkkinoilla kysyntä on ollut tänä vuonna asuntomarkkinoita vaimeampaa, ja varsinkin pienten asuntojen tarjonta on lisääntynyt. Tilastokeskuksen julkaiseman, kokeellisen vuokrailmoitusdatan perusteella vuokrailmoitusten määrä on pääkaupunkiseudun kaupungeissa noussut tuntuvasti. Tammi-syyskuussa vuokrailmoitusten määrä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla kaksinkertaistui vuoden 2019 vastaavasta ajasta. Myös vuokrien nousu on hidastunut siitä nousutrendistä, joka ennen koronaa vallitsi.