Ainutlaatuinen tilanne: Kaksi suomalaista elokuvaa kisaa Oscar-palkinnosta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Samasta Oscar-palkinnosta kisailee ensi kertaa peräti kaksi suomalaista elokuvatuotantoa. Parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkintoa tavoittelevat Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 ja Khadar Ayderus Ahmedin ohjaama Guled & Nasra.

Suomea Oscar-gaalassa edustaa virallisesti Hytti nro 6. Guled & Nasra on ehdolla gaalassa Somalian edustajana. Sen päätuotantoyhtiö on suomalainen Bufo, ja elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja Khadar Ayderus Ahmed on suomalais-somalialainen.

Somalia kilpailee parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarista ensimmäistä kertaa. Kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnon ehdokkaiden lista typistyy ennen varsinaista gaalaa viiteen ehdokkaaseen, jotka paljastetaan helmikuun alussa.

Sekä Guled & Nasra että Hytti nro 6 ovat keränneet runsaasti kiitosta ulkomailla. Hytti nro 6 on voittanut muun muassa Cannesin elokuvajuhlien Grand Prix -palkinnon, Guled & Nasra puolestaan peräti viisi palkintoa Afrikan Oscareiksi kuvaillussa African Movie Academy -gaalassa.