Keski-Suomen yllä nähtiin kirkas valopallo – kappaleita ehkä maahan saakka

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Keski-Suomen yllä nähtiin maanantaina 29. marraskuuta kirkas valopallo. Noin kello 19:24 taivaalla loistaneesta valoilmiöstä tehtiin Ursan Taivaanvahtiin 28 havaintoa, joista suuri osa oli peräisin Pohjanmaalta. Kappaleen putoamisalue sijaitsee Reisjärven pohjoispuolella.

Ursan tulipallotyöryhmän mukaan on mahdollista, että valopallosta irtoavia kappaleita olisi päätynyt maahan saakka. Työryhmäään kuuluva Jaakko Visuri kertoo Tähdet ja avaruus -lehdelle kappaleen hajoilleen ilmakehässä ainakin neljään otteeseen. Tulipallon lentorata sopii pohjoisten tauridien meteoriparveen, jonka kappaleet ovat peräisin komeetoista.

– Kyseessä on pohjoinen tauridi. Niiden jäänteitä on maailmalla yritetty etsiä, sillä tässä parvessa esiintyy myös kestävämpiä kappaleita, tulipallotyöryhmän Jarmo Moilanen kuvailee.

Mallinnuksen perusteella maahan asti on selvinnyt korkeintaan 50 gramman painoisia, noin pingispallon kokoisia ja pinnoiltaan ohuen mattamustan sulamiskuoren peitossa olevia kappaleita. Niiden löytyminen olisi merkittävää. Toistaiseksi ei tunneta yhtäkään varmuudella tähdenlentoparvesta peräisin olevaa meteoriittia.