Suomalaisille tuttu kauppaketju kyberhyökkäyksen kohteena

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Suomessakin aikoinaan toiminut päivittäistavaraketju Spar on joutunut mittavan kyberhyökkäyksen kohteeksi. Kauppaketjun IT-järjestelmiin kohdistunut hakkeri-isku on vaikuttanut yli 300 myymälään  Iso-Britanniassa.

Kyberhyökkäyksen seurauksena korttimaksut eivät ole menneet läpi Spar-liikkeeissä, minkä lisäksi työntekijät eivät ole päässeet käsiksi sähköposteihinsa. Lukuisat Spar-kaupat on jouduttu ongelmien vuoksi sulkemaan. Osassa liikkeitä maksaminen onnistuu vain käteisellä.

The Guardian -lehden mukaan kyberhyökkäys alkoi sunnuntaina, ja sitä yritettiin ratkoa yön yli. Ongelmaa ei kuitenkaan ole onnistuttu korjaamaan vielä maanantaina.

Hollantilaisella Spar-kauppaketjulla on maailmanlaajuisesti noin 15 000 liikettä. Ketju toimi myös Suomessa 1960 ja 1970 -luvuilla ja jälleen 1990 ja 2000 -luvuilla. Suomen viimeinen Spar lopetti vuonna 2007.