Tuomioistuin: Julian Assange voidaan luovuttama Yhdysvaltoihin

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Australialainen tietovuotaja Julian Assange nousi julkisuuteen vuonna 2006 perustamansa Wikileaks-sivuston ansiosta. Assange on ollut vankilassa Iso-Britanniassa vuodesta 2019 lähtien.

Nyt Julian Assangea saattaa odottaa luovutus Yhdysvaltoihin. Iso-Britannian vetoomustuomioistuin on katsonut, ettei 50-vuotiaan tietovuotajan luovuttamiselle ole estettä.

Alempi oikeusistuin päätti tammikuussa, ettei Assangea voida luovuttaa hänen horjuvan mielenterveyden ja korkean itsemurhariskin vuoksi. Yhdysvallat valitti päätöksestä. Kumpikin osapuoli voi valittaa tuoreimmasta päätöksestä Britannian korkeimpaan oikeuteen.

Assangea odottavat Yhdysvalloissa lukuisat syytteet, jotka liittyvät Wikileaksin julkaisemiin salaisiin asiakirjoihin. Assange pakeni vuonna 2012 Ecuadoriin, mutta vuonna 2019 hänen aiemmin saamansa turvapaikkapäätös peruttiin. Iso-Britannian poliisi pidätti tietovuotajan Ecuadorissa huhtikuussa 2019.