Kynttilät kuormittavat ympäristöä – tämä muutos vähentää päästöjä

Koti & Asuminen Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kynttilöiden polttaminen on yleistä suomalaisten keskuudessa etenkin pimeimpänä vuodenaikana. Uusiutumattomista raaka-aineista ja palmuöljystä valmistetut kynttilät ovat kuitenkin rasite ympäristölle. Joutsenmerkki kehottaa tiedotteessa suosimaan ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Ympäristömerkin mukaan kynttilöiden yleisimpiä raaka-aineita ovat parafiini ja steariini. Parafiini on poikkeuksetta valmistettu uusiutumattomista luonnonvaroista. Tiedotteen mukaan steariinin valmistuksessa voidaan hyödyntää uusiutuvaa biomassaa. Osa steariinikynttilöistä on kuitenkin valmistettu ympäristöhaittoja aiheuttavasta palmuöljystä. Ympärisölle parempi valinta olisivat esimerkiksi rapsista ja talista valmistetut kynttilät.

Tiedotteessa vähäpäästöisiä kynttilöitä haluavia kehotetaan hankkimaan pohjoismaisella Joutsenmerkillä varustettu tuote. Merkki kertoo siitä, että kynttilät on valmistettu uusiutuvista ja kestävästi tuotetuista raaka-aineista. Joutsenmerkin mukaan pelkästään Suomessa siirtyminen merkin saaneisiin kynttilöihin voisi pienentää hiilidioksidipäästöjä jopa kymmenillä miljoonilla kiloilla vuodessa.