Tahkolle rakennetaan Skandinavian pisin vaijeriliuku – mallia maailmalta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Tahkolle rakennetaan keväällä 2022 Skandinavian pisin vaijeriliuku. Peräti 1.000 metriä pitkä liukurata ulottuu Tahkon rinnealueen huipulta järven yli matkailukeskuksen ydinalueelle. Tahkon vaijeriliuku tulee olemaan avoinna ympärivuotisesti.

Tahko Ziplinen rakentaminen on ollut vireillä vuodesta 2017 saakka. Vaijeriliu’un lähtötasanne sijoittuu Rinneravintola Pehkubaarin eteläpuolelle niin kutsutun Joke Streetin viereen ja laskeutumistasanne Ravintola Piazzan viereen, Tahkon sillan kupeeseen. Lähtö- ja laskeutumistasanteen välinen korkeusero on noin 140 metriä ja veden pinnan yllä alaspäin liu’utaan noin 25-8 metrissä.

Tasanteiden välille ei tule mitään rakenteita, vaan ainoastaan kaksi rinnakkaista vaijeria. Tämä mahdollistaa paitsi sujuvan liu’un, myös kahden henkilön laskemisen samanaikaisesti.

– Vaijeriliukumäessä asiakkaat puetaan kokovartalovaljaisiin ja kiinnitetään liukurullaan, joka hidastaa tarvittaessa automaattisesti. Tämän lisäksi myös laskeutumisasema varustetaan automaattisilla jarruilla, jolloin laskeminen on aina turvallista ja käyttäjät voivat keskittyä nauttimaan matkasta. Vauhti nousee maksimissaan 80 kilometriin tunnissa”, kertoo vaijeriliukua operoivan SeikkailuKuopion Arto Jauhiainen.

Radalla voivat laskea kaikki 50-120 kilon painoiset henkilöt junioreista aikuisiin. Tahko Ziplinen toimittaa saksalais-sveitsiläinen toimija, joka on rakentanut useita vastaavia ratoja ympäri Eurooppaa. Saman kaltaisia vaijeriliukumäkiä on Euroopassa muun muassa Walesissa, Italiassa ja Ranskassa.