Suomalaisten maksukorttien tietoja myydään pimeässä verkossa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maksukorttien tiedot saattavat päätyä vääriin käsiin, vaikka varsinaista fyysistä korttia ei olisikaan varastettu. Tietoturvayhtiö NordVPN selvitti taannoin jopa neljän miljoonan pimeässä verkossa myynnissä olleen maksukortin tietoja. Hakkeroituja kortteja oli peräisin 140 maan kansalaisilta, myös suomalaisilta.

Suomalaisten korttien keskhinta oli noin 9,26 dollaria, eli noin 8,20 euroa. Enemmistö suomalaisten korteista oli Visa-kortteja, minkä jälkeen kärkisijoilla olivat Mastercard ja American Express. Noin 62 prosenttia suomalaisista korteista oli maksukortteja, 38 prosenttia luottokortteja.

Visa Electron -kortteja myytiin pimeässä verkossa neljä kertaa muita korttitasoja todennäköisemmin. Suomen riski-indeksi selvityksessä oli 0,4. Suurimman riskialttiuden maa oli Hong Kong suurimmalla mahdollisella yhdellä riskipisteellä, matalin puolestaan Hollanti nollalla riskipisteellä.

Maksukorttien tiedot päätyvät verkkorikollisten käsiin tyypillisesti tietomurtojen seurauksena. Toisinaan ne pystytään kuitenkin selvittämään jopa tietokoneen arvaamana niin kutsutulla brute force -menetelmällä.