Englannissa jatketaan vapaata elämää – ei uusia koronarajoituksia jouluksi

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Yksi toimintamalli on myös se, että ei ole sen kummempaa toimintamallia. Tämä on ollut viime aikoina Englannin taktiikkana koronavirustorjunnassa. Nyt maan pääministeri Boris Johnson on luvannut, että maassa ei oteta uusia rajoituksia käyttöön ainakaan ennen joulua.

Skotlannissa on sovittu uusista rajoituksista, jotka astuvat voimaan tapaninpäivänä. Pääministeri Boris Johnson haluaa odottaa Englannin kohdalla joulun yli. Hänen mukaansa on kuitenkin aiheellista punnita Omikron-variantin vaikuttavuus ja rokotteiden tehokkuus. Hänen mukaansa ihmiset voivat nauttia vapaasti joulusta ja toteuttaa siihen liittyvät suunnitelmansa, BBC raportoi.

Pääministeri Johnson kehotti ihmisiä kuitenkin varovaisuuteen. Professori Paul Hunter East Anglian yliopistosta on sanonut, että uusi variantti on näyttänyt esiintyvän Englannissa tasaisemmin kuin esimerkiksi Skotlannissa ja Walesissa. Sen otaksutaan olevan pian huipussaan tartuntamäärien suhteen ja kääntyvän sitten nopeasti laskuun, kuten Etelä-Afrikassa on jo käynyt.

Suomessa on otettu käyttöön niin sanottu ministeri Kiurun hätäjarru. Se astuu voimaan jouluaattona 24.12. Tämä tarkoittaa koronapassin väliaikaista jäähyä ja tiukempia rajoituksia ravintola-alalle seuraavan kolmen viikon ajalle. Myös korkeakouluja on kehoitettu etäopiskeluun ja aikuisten harrastustoiminta on keskeytetty. Rajoitusten avulla pyritään saamaan ihmisiä rokotuksiin. Omikronin on kerrottu leviävän nopeasti, mutta se aiheuttaa ennakkotietojen perusteella suurimmalle osalle ainoastaan lieviä flunssan oireita.