Tutkijoille jymy-yllätys: Etelämantereen jäätikön alla kuhisee elämää

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Etelämantereen elämästä tiedetään edelleen erittäin vähän. Nyt saksalaisten tutkijoiden ryhmä on paljastanut löytäneensä arktisten lauttajäätiköiden alta lukuisia eliölajeja.

Olosuhteet lauttajäätiköiden alapuolella ovat karut, kylmät ja pimeät. Tästäkin huolimatta Alfred Wegener -instituutin tutkijat löysivät lauttajäätikön alta jopa 77 eliölajia. Löydös tehtiin poraamalla Ekströmin 200 metriä paksun jäähyllyn läpi ja keräämällä merestä näytteitä.

– Elämän löytyminen näistä äärimmäisistä olosuhteista on täysi yllätys. Se muistuttaa, kuinka ainutlaatuista ja erityistä etelämantereen merenalainen elämä on, kuvaili British Antarctic Surveyn meribiologi David Barnes tiedotteessa.

Löydettyjen eliölajien joukossa oli muun muassa putkimatoja ja sammalelämiä. Merenpohjassa elävät lajit käyttävät ravinnokseen niiden ohi ajelehtivaa levää. Olosuhteiden karuus on saattanut auttaa lajeja myös selviytymään, sillä jäälauttojen alaisessa pimeydessä vallitsevat varsin rauhalliset elinolosuhteet.