Erikoiskaupat eivät halua koronapassia – voisi johtaa myymälöiden sulkemiseen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Erikoiskaupan liitto Etu on huolestunut lausuntokierroksella olevan tartuntatautilain muutosehdotuksesta. Järjestön mukaan se voi pahimmillaan johtaa erikoiskaupan myymälöiden sulkemiseen. Liitto muistuttaa, että koronatodistuksen tarkistamisvelvoitteella olisi merkittäviä negatiivisia taloudellisia vaikutuksia. Kustannuksia aiheutuu todistusten lukijalaitteista ja todistusten tarkastamisesta.

Erikoiskaupan liiton edunvalvontajohtaja Jukka Ropponen pitää huolestuttavana, ettei hallituksessa huomioida olemassa olevaa tietoa rajoitusten suunnitteluvaiheessa. Hänen mukaansa erikoiskauppoja, kuten vaateputiikkeja, kenkäkauppoja, apteekkeja, kirjakauppoja tai silmälasiliikkeitä koskevat rajoitukset eivät ole tarpeen.

– Erikoiskaupassa asiointi on lyhytkestoista, siellä syntyy harvoin jonotustilanteita eikä asiakastiloihin tulla oleskelemaan. THL on myös määrittänyt erikoiskaupoissa asioimisen alimman riskitason tilanteeksi, Ropponen toteaa.