Suomalaisia varoitetaan verkkohuijauksesta: ”Älä maksa kiristäjille rahaa”

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaisten keskuudessa leviää jälleen sähköpostitse leviävä huijaus. Niin kutsutussa pornokiristyksessä huijari väittää kuvanneensa vastaanottajaa salaa tämän katsellessa aikuisviihdettä.

Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan viestien kirjoitusasut vaihtelevat. Tyypillisesti huijari kuitenkin väittää kuvanneensa uhria salaa haittaohjelman avulla. Hän uhkaa julkaista videon, mikäli uhri ei maksa lunnaita bitcoinien muodossa.

– Yhteistä huijauksille on se, että huijari luo niissä huijauksen kohteena olevalle ihmiselle häpeän ja kiireen tuntua ja väittää murtautuneensa viestin vastaanottajan laitteelle. Samalla teemalla on lähetetty runsaasti viestejä myös aiempina vuosina, mutta käännökset ovat olleet silloin laadultaan heikompia, Kyberturvallisuuskeskus varoittaa.

Viestien pelotevaikutusta saatetaan lisätä mainitsemalla jokin tiedossa oleva haavoittuvuus, käyttäjän vanha salasana tai kuvailemalla haittaohjelman toimintaa. Kaikki huijauskampanjoissa kiertäneet viestit ovat Kyberturvallisuuskeskuksen tietojen mukaan huijausta, eikä lunnaita pidä missään nimessä maksaa.