Kahden koirarodun jalostus kiellettiin Norjassa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kahden koirarodun jalostus on kielletty Oslon käräjäoikeuden toimesta. Käräjäoikeuden päätöksen mukaan englanninbulldoggien ja cavalierkingcharlesinspanielien jalostus on eläinsuojelulain vastaista. Päätöksestä uutisoi Norjan yleisradio NRK.

Norjan eläinsuojeluyhdistys Dyrebeskyttelsen Norge nosti taannoin oikeustoimet kolmea paikallista koirajärjestöä ja kuutta kasvattajaa vastaan. Kanteen mukaan he olivat jalostaneet lainvastaisesti koiria vuosien ajan ja syyllistyneet eläinsuojelulain rikkomukseen. Järjestö uskoo, ettei englanninbulldoggeista ja cavaliereista ole enää jäljellä terveitä, jalostukseen soveltuvia yksilöitä.

Kummallakin koirarodulla esiintyy runsaasti perinnöllisiä vaivoja. Englanninbulldoggeilla on ilmennyt esimerkiksi hengitysongelmia, nivelkipuja ja iho-ongelmai. Cavaliereilla on puolestaan todettu muun muassa sydänvikoja, kroonista päänsärkyä, silmätauteja ja nivelongelmia.