Hunajamarinoidut broilerinsuikaleet täyttivät 30 vuotta: ”Halusimme kehittää jotain aivan uutta”

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Hunajamarinoidut broilerinsuikaleet ovat eräänlainen suomalaiskeittiöiden moderni klassikkoruoka. Lama-Suomessa kehitelty ruokalaji on onnistunut pitämään pintansa vuosikymmenten ajan, ja sitä kuvaillaan edelleen maan suosituimmaksi kanaruoaksi.

Tuore broilerin liha ilmestyi suomalaiskauppojen valikoimiin vasta 1980-luvun puolivälissä. Hunajamarinoidun broilerin kehittelijänä pidetään Vesa Saarenmaata, joka toimi aikoinaan Kariniemen tuoteryhmäpäällikkönä. Hänen mukaansa yhtiössä pohdittiin 1990-luvun alussa, kuinka suomalaiset saataisiin syömään kanaa viikottain.

– Maustamattomien tuotteiden lisäksi oli tuolloin tarjolla vain yhtä ”punaista perusmarinadia”. Se ei mielestämme tarjonnut vielä tarpeeksi vaihtoehtoja suomalaisten ruokapöytään. Halusimme kehittää jotain aivan uutta, kertoo Saarenmaa HKScanin tiedotteessa.

Saarenmaan mukaan hunajamarinadin keltaista makua yritettiin alkuun muuttaa, mutta se ei onnistunut muuttamatta myös makua. Tuote esiteltiin myynnille hotelli Ellivuoressa 15. tammikuuta 1992. Vain viikkoja myöhemmin helmikuun alussa se ilmestyi ruokakauppojen valikoimiin.