HS: Turun yliopisto tutki musiikin vaikutusta juustoon – tulokset hämmästyttävät

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Musiikilla voi olla positiivisia vaikutuksia paitsi ihmismieleen, myös juustohin. Tämä selvisi Turun yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Tavoitteena oli selvittää, kuinka ääniaallot vaikuttavat juuston mikrobistoon ja bakteereihin.

Kokeissa juustoille soitettin erilaisia äänitaajuuksia ja tempoja sisältäneitä kappaleita lähettimien kautta. Tuloksia selvitettään paitsi maistelemalla juustoa, myös mikrobiologisilla laboratoriokokeilla. Tutkimuksesta uutisoineen Helsingin sanomien mukaan keskitaajuudella soineen musiikin tahtiin kypsyneen juuston maku erottui muista kokeen juustoista.

Turun yliopiston juustokoe sai inspiraatiota Sveitsin Burgdorfin yliopiston muutaman vuoden takaisesta tutkimuksesta. Siinä emmental-kiekolle soitettiin 24 tunnin ajan muun muassa hiphop-yhtye A Tribe Called Questia, Mozartia, Led Zeppeliniä, teknoartisti Vriliä ja elektronista musiikkia soittavaa Yelloa. Paras maku syntyi hiphopin avulla.

Turun yliopiston tohtorikoulutettavan tutkijan Sami Silénin johtama tutkimus on valmis vertaisarvioitavana. Jatkossa Silénin tavoitteena on etsiä varta vasten kypsytykseen soveltuvia ääniaaltoja. Tulevaisuudessa tarkoituksena on myös kokeilla äänen vaikutusta viinin kypsymiseen.