Varoitus Yhdysvaltoihin – merenpinta saattaa nousta merkittävästi lähivuosina

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Merien pinta nousee tällä hetkellä joitakin millimetrejä vuodessa. Pinnannousun syynä ovat sekä meriveden lämpölaajeneminen että jäätiköiden sulaminen. Yhdysvalloissa saatetaan olla ongelmissa jo seuraavien vuosikymmenten aikana.

Yhdysvaltojen hallinto on varoittanut maan rannikkoalueiden asukkaita merennousun uhkista ja vaikutuksista. Raportin mukaan merenpinta saattaa nousta seuraavan 30 vuoden aikana yhtä paljon kuin se on noussut koko 1900-luvun aikana. Vaarassa ovat erityisesti itärannikon kaupungit.

– Tulevaisuus on meidän käsissämme, eikä sen tarvitse olla tuhoisaa synkkyyttä. Asiat on muutettava nyt, Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n valtameritutkija William Sweet muistuttaa.