Varoitus autoilijoiden yleisestä virheestä – voi aiheuttaa vaaratilanteen

Autot Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Moni autoilija tekee hiihtolomille lähtiessään yleisen virheen, varoittaa Autorengasliitto. Auton pakkaamisessa kannattaa olla tarkkana, sillä liian täyteen pakattu ajoneuvo voi olla turvallisuusriski liikenteessä.

Autorengasliiton mukaan takakonttia ei pidä pakata SUV- ja farmarimallisissa autoissa takapenkin ylitse, ellei käytössä ole turvaverkkoa. Raskaat tavarat voivat osua hengenvaarallisesti matkustajien niskaan äkkijarrutus- tai kolaritilanteessa. Raskaimmat laukut kannattaa sijoittaa tavartilan perälle ja täyttää välit pienemmillä kasseilla.

Raskas kuorma vaatii myös korkeat rengaspaineet. Mikäli kuormaa on paljon, kannattaa rengaspaine Autorengasliiton mukaan asettaa 0,2 baria valmistajan suositusta korkeammiksi. Rengaspaineet vaikuttavat auton käsiteltävyyteen, ja liian matala paine kuluttaa polttoainetta sekä rengasta nopeammin.

Suksien ja hiihtovarusteiden turvallisin paikka on suksiboksi. Suksiboksin painorajoitus ja auton enimmäinen kattopaino tulee kuitenkin huomioida ennen välineiden pakkaamista.

Lämpötilojen nopea vaihtelu tietää jäisiä ja liukkaita tienpintoja. Paras turvavaruste ovatkin hyväkuntoiset talvirenkaat. Laki edellyttää talvirenkailta vähintää 3 mm urasyvyyttä, mutta ja alle 5 mm urilla kehotetaan noudattamaan ylimääräistä varoivaisuutta.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.