Lumityöt tehokasta hyötyliikuntaa – muistathan tehdä oikealla tavalla

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Lumitöissä kuluttaa runsaasti kilokaloreita ja samalla saa kasvatettua kuntoa. Toisinaan liian rivakat otteet saattavat saada selän venähtämään ja polvet notkahtamaan. Pihan liukkaus altistaa lisäriskeille.

LähiTapiolan korvauspalveluissa on alkutalvesta nähty useampia vahinkoilmoitusten piikkejä lumimyräköiden yhteydessä. Lumenluonti on saattanut johtaa jonkinlaiseen loukkaantumiseen tai tapaturmaan.

– Yleisimpiä lumityön vahinkotilanteita ovat liukastumiset kolatessa tai lapioidessa. Kola tai lapio saattaa myös tökätä esimerkiksi kovaan hankeen ja sen seurauksena iskeytyä kehoon tai kaataa lumenluojan, kertoo yksityistapaturmien asiantuntija Henrik Ekman LähiTapiolan korvauspalveluista.

Tyypillisimpiä lumitöissä sattuvia tapaturmavammoja ovat Ekmanin mukaan kehon venähdys- ja ruhjevammat sekä murtumat.

– Myös äkilliset kiertoliikkeet voivat aiheuttaa esimerkiksi selän venähdysvammoja. Suosittelenkin aina verryttelemään ennen lumitöitä, minkä tärkeys korostuu kylmällä säällä. Myös pimeys lisää liukastumisten ja muidenkin tapaturmien riskiä, joten lumitöissä kannattaa huolehtia valaistuksesta ja käyttää esimerkiksi otsalamppua, sanoo Ekman.

Viisi vinkkiä – näin voit ehkäistä tapaturmia lumitöissä:– Lämmittele ennen aloittamista. Mieti, kuinka verryttelisit ennen rankkuudeltaan vastaavaa liikuntasuoritusta.– Panosta vaatteisiin ja varusteisiin. Pukeudu sopivan lämpimästi ja laita jalkaan pitävät kengät. Jään päälle satanut lumi voi tehdä maasta petollisen liukkaan.– Jos mahdollista, tee lumityöt päivänvalossa. Pimeässä voit lisätä valaistusta esimerkiksi käyttämällä kohdevaloa tai otsalamppua.– Aloita maltillisella kuormalla. Täytä kola aluksi mieluummin puolilleen kuin kukkuroilleen.– Työ voi edetä yllättävän tehokkaasti keskikokoisella lumilapiolla, kun taas suuri kola voi olla yllättävän raskas.– Jos mahdollista ja tarpeen, pyydä apuun ammattilainen, läheinen tai tuttava. Raskaissa ulkotöissä on yleensäkin hyvä, jos kuuloetäisyydellä on henkilö, joka voi tarvittaessa autta