Kelalta karhukirje jopa 40 000 suomalaiselle – voi johtaa luottotietojen menetykseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Istuva hallitus otti käyttöön korkeakouluopiskelijoiden pakollisen terveydenhuoltomaksun vuosi sitten. Kyseinen summa on asetettu maksettavaksi jokaiselle ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön piiriin kuuluvalle opiskelijalle huolimatta siitä käyttikö opiskelija palveluja vai ei. Maksu tulisi hoitaa itsenäisesti, mutta Kela on joutunut karhuamaan niitä jo useita kertoja.

Kela lähetti tammikuussa kirjeitse ohjeet maksun maksamisesta niille opiskelijoille, jotka olivat ilmoittautuneet läsnä oleviksi tammikuun alkuun mennessä eivätkä olleet vielä maksaneet maksua. Näitä kirjeitä lähetettiin yhteensä yli 200.000 kappaletta. Osa maksoi laskun, mutta osa jätti maksamatta. Toiset saattoivat maksaa sen myöhässä, joten heille lähetetään erikseen lasku muistutusmaksusta.

Nyt Kela on nyt lähettänyt maksumuistutuksen maksamattomasta terveydenhoitomaksusta noin 40.000 opiskelijalle. Maksumuistutuskirjeen voi lukea myös OmaKelassa. Vuonna 2022 terveydenhoitomaksu on 35,80 euroa lukukaudessa. Kelalle maksettava korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu kattaa opiskelijalle kaikki Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) palvelut. Muita palvelu- tai käyntimaksuja ei peritä. Jos maksun jättää maksamatta, voi se lopulta siirtyä ulosottoon.