Tutkimus paljastaa: Elämä saattaa vilistä silmissä ihmisen kuollessa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vanhan väitteen mukaan elämä välähtää ihmisen silmissä hänen kuollessaan. Tuoreen tutkimuksen mukaan kyse ei välttämättä ole pelkästä sepitteestä. Tutkimus julkaistiin Froetiers in Aging Neuroscience -tiedejulkaisussa.

Kansainvälisen tutkijaryhmä oli perehtymässä Kanadassa epilepsiaa sairastaneen 87-vuotiaan miehen aivoaaltoihin EEG-tutkimuksen keinoin. Potilas menehtyi sydänkohtaukseen kesken tutkimusten, minkä ansiosta tutkijat päätyivät vahingossa dokumentoimaan kuolevan ihmisen aivojen aktiivisuutta.

Tutkijoille selvisi, että noin 30 sekunnin ajan ennen verenkierron päättymistä aivoihin aivoaallot käyttäytyivät samalla tavalla kuin esimerkiksi keskittymisen, uneksimisen tai muistelemisen aikana. Mikä yllättävintä, aivoaallot käyttäytyivät samalla tavalla vielä 30 sekuntia sydämen pysähtymisen jälkeen. Louisvillen yliopiston neurokirurgi Ajmal Zemmar spekuloi aivojen käyvän viimeisinä hetkinään läpi elämän aikana koettuja muistoja.

Tutkijat huomauttavat, ettei yhden tutkimuksen perusteella voida tehdä vielä vahvoja johtopäätöksiä. Asioita monimutkaistaa se, että potilas kärsi epilepsiasta. Zemmarin mukaan vuonna 2013 rotilla tehdyssä tutkimuksessa saatiin kuitenkin samankaltaisia tuloksia.

– Aivot saattavat toistaa viimeistä kertaa uusiksi elämän tärkeitä hetkiä juuri ennen kuin kuolemme, samaan tapaan kuin kuolemanrajakokemuksissa. Nämä löydökset haastavat ymmärryksemme siitä, milloin elämä tarkalleen ottaen päättyy, Zemmar kertoi Frontiers Science News -sivustolle.