Venäjä suljettiin ulos Euroviisuista – Suomi uhkasi jo boikotilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäjän hyökkäys Ukrainaan herätti heti keskustelua siitä, pitäisikö Venäjä sulkea pois Euroviisuista. Venäjän poissulkemisen puolesta vetosi myös Suomen Yleisradio. Siitä huolimatta viisuorganisaatio ei heti suostunut ryhdikkääseen päätökseen.

EBU ilmoitti torstaina Euroviisujen olevan epäpoliittinen kulttuuritapahtuma, johon myös Venäjän osallistuminen toistaiseksi sallitaan. Osallistujamaiden ja sosiaalisen median painostuksen myötä EBU lopulta päätti sulkea Venäjän pois Euroviisuista.

Ennen Venäjän sulkemista ulos viisuista Yleisradio julkaisi tiedotteen, jonka mukaan Suomi ei osallistuisi Euroviisuihin, mikäli Venäjä olisi mukana. Yleisradio oli asiasta yhteydessä Euroviisujen järjestämisestä vastaavaan EBUun.

– Yle puolustaa aina länsimaista demokratiaa, oikeusvaltion perusperiaatteita, sananvapautta ja ihmisarvoa. Yle ei voi olla mukana tapahtumassa, jossa räikeästi näitä arvoja vastaan hyökännyt Venäjä voi käyttää yhtä Euroopan tunnetuinta brändiä oman etunsa ajamiseen. Toivon, että EBU toimii tässä arvojensa mukaisesti, Yleisradion Ville Vilén kertoi.

Myös Ruotsin yleisradio SVT vaati Venäjän hyllyttämistä Euroviisuista. Euroviisut järjestetään Italian Torinossa toukokuussa. Suomen tämänvuotinen edustaja valitaan lauantaina 26. helmikuuta Turun Logomossa järjestettävässä Uuden Musiikin Kilpailun finaalissa.