ESA: Mars-lento Venäjän kanssa todennäköisesti peruuntuu

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Euroopan avaruusjärjestö ESAn ja Venäjän avaruusjärjestö Roskosmosin oli määrä toteuttaa tänä vuonna yhteinen Mars-lento. Tämänhetkisen maailmantilanteen vuoksi ESA on kuitenkin tiedottanut projektin jäävän näillä näkymin toteutumatta.

ESAn mukaan ExoMars-tehtävän toteutuminen tänä vuonna on erittäin epätodennäköistä. Avaruusjärjestöjen oli määrä lähettää Marsiin brittiläinen Rosalind Franklin -kulkija. Kulkijaa kuljettava venäläinen raketti oli The Verge -sivuston mukaan tarkoitus laukaista syyskuussa Kazakstanista.

Rosalind Franklin -kulkija oli suunniteltu poramaan reikiä Marsin pintaa ja etsimään maaperästä merkkejä elämästä. Venäjän Roskosmos ilmoitti taannoin keskeyttävänsä rakettiensa laukaisun Ranskan Gyayanasta Venäjälle asetettujen pakotteiden vuoksi.