Koirien kiinnipitoaika alkoi 1. maaliskuuta – lemmikit eivät saa kulkea vapaana

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koirien kiinnipitoaika alkoi tiistaina 1. maaliskuuta ja kestää 19. elokuuta saakka. Metsästyslain mukainen kiinnipitoaika velvoittaa pitämään koiran kytkettynä ulkona liikkuessa. Kiinnipitoaika koskee taajamien ulkopuolisia alueita. Taajamissa koirat on pidettävä aina kytkettyinä järjestyslain mukaan.

Koiraa voi pitää vapaana alueen omistajan tai haltijan luvalla pihamaalla, puutarhassa tai muulla aidatulla alueella. Koirien kiinnitoajalla halutaan turvata luonnoneläinten rauha niiden lisääntymisajan aikana. Eläimet voivat etenkin rajun talven jälkeen olla heikossa kunnossa ja tarvita rauhaa lepoon sekä ruokailuun. Koirien kiinni pitäminen on erityisen tärkeää lintujen kannalta, mutta myös monilla nisäkkäillä kiimakausi käynnistyy aikaisin keväällä.

Kiinnipitoaika ei koske alle viiden kuukauden ikäisiä pentuja. Se ei myöskään koske palvelustehtävissä olevia koiria, poliisin, tullin, puolustusvoimien tai rajavartiolaitoksen tehtävissä olevia koiria tai paimentamis-, opas-, tai vartiointitehtävien koulutusta. Myös tietyissä metsästykseen liittyvissä tilanteissa määräyksestä saatetaan poiketa.