Älä heitä kalanperkeitä roskiin – niistä syntyy herkullisin liemi

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Kalakeitto on mitä parhainta ruokaa hiihtolomalla pitkän ulkoilupäivän päätteeksi. Herkullinen liemi syntyy kalan perkaamisesta syntyneistä perkeistä, joten älä heitä kalasta roskikseen muuta kuin kidukset. Pää, pyrstö ja ranka antavat oivan maun liemeen jo puolessa tunnissa.

– Huuhtele perkeet nopeasti kylmässä vedessä ja laita ne kattilaan. Perkeitä voi myös pilkkoa pienemmäksi, jotta ne mahtuvat kattilaan paremmin. Lisää kattilaan vettä niin, että perkeet peittyvät, ja keitä hiljalleen puolisen tuntia. Kuori pinnalle mahdollisesti syntynyt vaahto, siivilöi perkeet pois ja liemi on valmis!, Pro Kala ry vinkkaa.

Erilaisilla mausteilla, juureksilla ja kasviksilla saa lisämakua. Hienostunutta makua liemeen saa vaihtamalla osan vedestä loraukseen valkoviiniä. Jos puolen tunnin jälkeen maku ei tunnu tarpeeksi syvältä, siivilöityä lientä voi keittää kasaan. Jäähtynyttä lientä voi myös pakastaa.