Potkukelkalle ehdotetaan omaa ajokaistaa – suosittu kulkuväline maaseudulla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pellon kunnanhallitus päätti kokouksessaan esittää Lapin ELY-keskukselle, että valtatie 21:n viereistä kevyen liikenteen väylää hiekoitettaisiin vain osittain. Tällä mahdollistettaisiin potkukelkka- ja pulkkaliikenteelle oma kaista. Pellon kunta on viime vuosina profiloitunut potkukelkkakuntana, ja vuosina 2019 ja 2020 kuntaan muuttaneille talouksille on jaettu noin 200 potkukelkkaa.

Myös muualla Suomessa etenkin maaseudun asukkaat kulkevat mielellään potkukelkalla talvisin. Pienillä paikkakunnilla saattaa olla kaupan edessä ruuhka-aikana useampikin potkukelkka rivissä, kun tienoon asukkaat ovat tulleet asioimaan ja ruokaostoksille. Potkukelkka on näppärä kulkuväline talvisiin olosuhteisiin ja samalla saa tehokasta liikuntaa. Potkukelkoilla kulkevat erityisesti vanhemman ikäluokan väki, mutta yhä useampi nuori on ottanut sen omakseen.

Pellon kunnan esityksen mukaan hiekoittamaton kaista lisäisi kaikenikäisten hyötyliikuntaa. Osahiekoitus olisi kunnan mukaan myös ympäristöteko, koska hiekoitus ja keväisin tehtävä puhdistus vaatisivat vähemmän resursseja. Hiekoittamaton osa olisi myös keväällä aikaisemmin rullaluistelijoiden ja pyöräilijöiden käytettävissä.