Google Maps poisti ominaisuuden Ukrainassa – tarkoituksena suojella siviilejä

Digi · Tim Isokivi

Yhdysvaltalainen teknologiajätti Google on ilmoittanut poistavansa suositun ominaisuuden Google Maps -karttapalvelusta Ukrainassa. Google poisti käytöstä ruuhka- ja liikennetietoja sekä erilaisten palveluiden asiakasmääristä reaaliaikaisesti kertovan ominaisuuden.

Googlen mukaan päätös tehtiin Ukrainan siviiliväestön suojelemiseksi Venäjän hyökättyä maahan. Ominaisuuden avulla Ukrainaan iskeneet joukot olisivat nimittäin voineet esimerkiksi seurata, missä siviilit ovat liikkeellä. BBC:n mukaan karttapalvelut ovat kuitenkin edelleen näkyvissä teillä liikkuville.

Ukrainasta on hyökkäyksen alettua paennut naapurimaihin arviolta 400 000 siviiliä. Googlen karttapalvelua on käytetty sodan puhkeamisen jälkeen yllättävilläkin tavoilla tilanteen seuraamiseen ulkomailta käsin. Reuters-uutistoimiston mukaan esimerkiksi Yhdysvaltojen Middleburyn instituutin professori käytti Google Mapsia seuratakseen liikenneruuhkaa, joka osoittautui Ukrainan rajaa lähestyneiksi venäläisjoukoiksi.