VR luopui maskipakosta – hengityssuojaimen käyttö junissa vapaaehtoista

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomen laki ei määrittele maskipakkoa, mutta esimerkiksi VR on määritellyt omissa matkustusehdoissaan maskin käytön pakolliseksi tartuntahuippujen aikana. Vaikka tartunnat ovat edelleen korkealla tasolla, on kaikkia maan koronaan liittyviä rajoituksia ryhdytty purkamaan. Nyt VR on poistanut maskipakon matkustajaliikenteestään.

Muutoksen myötä matkustajat voivat itse päättää, käyttävätkö kasvomaskia junalla matkustaessaan vai eivät. Suomalaiset opettelevat parhaillaan elämään koronavirustaudin kanssa tavallisen flunssan tyyliin, koska useista toimista huolimatta tartuntamäärät ovat useita tuhansia viikossa verrattuna viime vuoteen, kun virukseen sairastui vain joitakin kymmeniä. Toisin sanoen tartuntatautia hillitsevät keinot eivät ole toimineet toivotulla tavalla, eikä niiden jatkaminen ole siten lääketieteellisesti perusteltua.

– VR suosittelee kuitenkin edelleen maskin käyttöä matkan aikana sekä kannustaa huolehtimaan muista yleisistä koronaohjeista, kuten hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä pitämään mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä muihin matkustajiin. Junissa työskentelevä henkilökunta jatkaa kasvomaskien käyttöä myös maskisuosituksen aikana, VR tiedottaa.