Kännykkäpelit haitallisia myös urheilijanuorille: ”Uni, keskittyminen ja ajankäyttö kärsivät”

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä selvityksessä kävi ilmi, että urheiluseuratoimijat ovat huomanneet digitaalisen pelaamisen vaikuttavan 12–17-vuotiaiden nuorten arkeen. Selvityksessä digipelaamisen nähtiin aiheuttavan yleisemmin haittoja kuin hyötyjä nuoren elämään.

Selvityksestä käy ilmi, että nuorten urheilijoiden digipelaamisen yleisimpiä haittoja ovat uni- ja keskittymisvaikeudet sekä ajankäyttöön liittyvät ongelmat. ”Osa pelaajista on arjessa väsyneitä, koska uni saattaa jäädä vähiin”, kerrottiin kyselyn vastauksissa.

Pelaamisesta voi olla myös hyötyä. Esimerkiksi vieraan kielen oppiminen ja lisääntynyt sosiaalinen kanssakäyminen nousivat esiin. ”Joukkuehenki kasvaa, kun pelaavat yhdessä pelimatkoilla”, kuului vastauksissa. Kun nuoren pelaaminen on ajankäytöllisesti hallussa ja pelit ovat sisällöltään sopivia, voi pelaaminen olla monin tavoin hyödyllistä ajanvietettä nuorelle

– Runsas pelaaminen voi aiheuttaa ongelmia nuoren hyvinvoinnille ja haitata esimerkiksi urheilijan urheilusuoritukseen valmistautumista ja suorituksesta palautumista. Lohdullista on kuitenkin se, että tiedostamalla pelaamiseen liittyvät haitat, ovat ne usein myös ehkäistävissä. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että opetellaan tauottamaan pelaamista. Harjoitus- ja ottelutapahtumissa keskitytään laitteiden naputtelun sijaan urheiluun ja iltaisin maltetaan lopettaa pelaaminen hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa, kommentoi SPORTTI-hankkeen projektipäällikkö Jari Hätinen.