Kevään ensimmäistä tulvahuippua ennustetaan jo ensi viikolle

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Talvi on ollut erittäin runsasluminen koko maassa, mutta kevättulvien odotetaan olevan melko tavanomaisia. Tämä selvää Suomen ympäristökeskus Syken ja Ilmatieteen laitoksen Tulvakeskuksen tiedotteista.

Ensimmäinen tulvahuippu saavutetaan ennusteen mukaan Pohjanmaan rannikolla 21. maaliskuuta alkavan viikon alussa. Etelä- ja Lounais-Suomessa tulvahuipun odotetaan ajoittuvan huhtikuun alkupuolelle, Pohjois-Pohjanmaalla huhtikuun lopulle ja Lapissa toukokuulle.

– Tulvan lopullinen suuruus riippuu aina sulamisajan säästä. Pitkä lämmin ja sateinen kausi nostaa tulvan herkemmin vahinkorajalle. Toisaalta lyhyehköt lämpenemisjaksot yöpakkasineen saavat lumen sulamaan verkkaisemmin, jolloin tulvariski pienenee, Suomen ympäristökeskuksen tutkija Harri Myllyniemi kertoo tiedotteessa.

Runsas lumipeite ei aina tarkoita suuria tulvia. Lumien sulaminen lämpimässä säässä nostaa jokien ja järvien pintoja Etelä- ja Lounais-Suomessa sekä länsirannikon joissa kuluvalla viikolla Yöpakkaset kuitenkin hidastavat lumen sulamista.