Sähköpotkulaudat palaavat kaduille – muista nämä liikennesäännöt

Matkailu · Terhi Piiroinen

Sähköpotkulautayhtiöt ja kaupungit ovat tiedottaneet palauttavansa potkulaudat liikenteeseen talvitauon jälkeen. Aiemmista kausista on otettu oppia ja nyt potkulautojen turvallisuutta on parannettu ja liikennesääntöjä tähdennetty käyttäjille. Esimerkiksi mikromobiiliyritys Voi Technology tuo Helsinkiin uuden, entistäkin turvallisemman sähköpotkulautamallin.

– Me Voilla toivomme, että niin sähköpotkulautojen käyttäjät kuin muutkin liikenteessä kulkevat tuntevat olonsa turvalliseksi ja varmoiksi. Siksi kannustammekin käyttäjiä kertaamaan sähköpotkulautailijoita koskevat liikennesäännöt, Voin Suomen maajohtaja Reetta Alastalo kertoo.

Sähköpotkulaudat luokitellaan liikenteessä kevyiksi sähköajoneuvoiksi, ja niiden käyttäjiä koskevat samat säännöt kuin pyöräilijöitä. Näin ollen esimerkiksi jalkakäytävällä ajaminen potkulaudalla on ehdottomasti kielletty. Suojatie ei anna sähköpotkulautailijalle etuajo-oikeutta, vaan hänen on väistettävä autoilijoita ja muuta liikennettä, jos näillä ei ole kolmiota tai stop-merkkiä.

Kuitenkin kyseisessä tilanteessa kääntyvällä ajoneuvolla on väistämisvelvoite risteävää tietä kohden. Tilanne muuttuu kuitenkin silloin, jos potkulautailija taluttaa laudan suojatien yli. Tällöin hänet rinnastetaan jalankulkijaan ja ajoneuvolla on väistämisvelvollisuus. Voi Technology kehottaakin käyttäjiä taluttamaan sähköpotkulaudan aina risteyksen tai suojatien yli.

Muistilista liikenteeseen:– Kertaa liikennesäännöt – sähköpotkulaudalla samat säännöt kuin pyörällä.– Muista aikainen ennakointi ja valppaus.– Taluta mieluiten sähköpotkulauta risteyksen yli.– Muista kypärä ja heijastimet vaatteissa.– Ennen kuin lähdet ajoon, tarkista keliolosuhteet ja sähköpotkulaudan jarrut. Liukkailla keleillä vähennä vauhtia.– Kun lopetat matkan, pysäköi sähköpotkulauta kadun reunaan tai polkupyörätelineiden viereen.– Muista, että sähköpotkulautailu päihteiden alaisena on kielletty ja sitoudut noudattamaan päihteettömyyttä käyttöehdoissa.