Toivoa ei ole menetetty – nuoret uskovat ratkaisuja ympäristöongelmiin

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomalaiset nuoret uskovat, että ympäristöongelmiin löydetään maailmanlaajuisesti kestäviä ratkaisuja. Suomalaisnuoret näyttävätkin olevan optimistisia tulevaisuutta kohtaan. Kansainvälisen vertailun mukaan suomalaisnuoret ovat muita vähemmän huolissaan.

Luottamus tulevaan on kasvanut niin oman, lähiympäristön, Suomen kuin maailman tulevaisuuden suhteen. Erittäin optimistisesti suhtautuvien osuus on kaikissa mitatuissa ulottuvuuksissa ennätyksellisen korkealla tasolla. Aineisto on kerätty alkuvuonna 2021 eli keskellä korona-aikaa, mutta nuorten tulevaisuususkoon pandemialla ei vaikuta olleen kielteistä vaikutusta.

Tehokkaimpina vaikuttamisen keinoina ympäristöasioissa nuoret pitävät äänestämistä, ostopäätöksillä vaikuttamista ja vapaaehtoistyötä ympäristöjärjestöissä. Valtaosa nuorista on muuttanut omaa kulutuskäyttäytymistään ympäristöystävälliseen suuntaan.