Alkoholin matkustajatuonti romahti – alkoholin tilaaminen ulkomailta yleistynyt

Matkailu Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Alkoholin matkustajatuonti puolittui viime vuonna samalla, kun alkoholin tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista lisääntyi. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tuoreesta tiedotteesta.

Alkoholijuomien matkustajatuonti väheni vuonna 2021 jopa 52 prosenttia sataprosenttiseksi alkoholiksi muunnettuna. Matkustajatuonti laski 3,0 miljoonasta litrasta 1,4 miljoonaan litraan. Luku on vuonna 2004 alkaneen mittaushistorian pienin.

Alkoholin matkustajatuonti on koronapandemiaa edeltävään vuoteen 2019 verrattuna vähentynyt noin 80 prosenttia. Vähentyminen näkyi kaikissa juomaryhmissä. Matkailijoista 60 prosenttia ei palatessaan tuonut mukanaan minkäänlaisia alkoholijuomia.

Alkoholin ostaminen ulkomaisista verkkokaupoista sen sijaan lisääntyi noin 32 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. THL:n johtavan asiantuntijan Thomas Karlssonin mukaan verkko-ostot painottuivat oluisiin ja muihin mietoihin juomiin, kun taas matkustajatuonnissa eniten tuodaan väkeviä alkoholijuomia. Alkoholijuomien tilaaminen ulkomailta on laillista, kunhan myyjä hoitaa samalla myös kuljetuksen.