Mökkikauppa käy edelleen vilkkaana – tällaiset kohteet kiinnostavat

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat uudestaan innostuneet mökkeilystä koronavuosien aikana. Mökkimarkkinat ovat käyneet kuumina viime vuosien ajan, eikä kysyntä ole hiipunut merkittävästi tänä vuonna. Myytävistä kohteista on pulaa.

– Vaikka kesämökkien ja vapaa-ajan asuntojen kauppamäärät tulevat tänä vuonna laskemaan selvästi vuosien 2020 ja 2021 kaikkien aikojen ennätyslukemista, mökit tekevät hyvin kauppansa tänäkin vuonna. On kuitenkin selvää, että Ukrainan sota tulee näkymään mökkimarkkinoillammekin jonkinlaisena notkahduksena seuraavien kuukausien aikana, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Polttoaineiden kovat hinnat vaikuttavat siihen, kuinka pitkän ajomatkan päästä nyt ollaan valmiita hankkimaan kakkoskoti. Aiemmin monilla tuntui olevan takarajana kahden tunnin mökkimatka. Uskoisin, että nyt tämä aikahaarukka tulee puoliintumaan, ja mökkiä etsitään noin tunnin ajomatkan päästä kotoa, sanoo Rantanen.

Saattaa olla, ettei mökille enää ajella joka viikonloppu, vaan sen sijaan siellä vietetään pitkiä viikonloppuja tai viikko kerrallaan. Inflaation nousun myötä mökin ylläpitokin kallistuu valitettavasti selvästi. Tässä tilanteessa moni varmasti miettii vapaa-ajan asuntoa aiempaa enemmän ekologisuuden kautta. Se vaikuttaa valintaan, onko mökissä tulipesiä, voiko sitä lämmittää puilla. Tai jos kyse on talviasuttavasta mökistä, halutaan tietää, kuinka energiatehokkaasti mökki on rakennettu, ettei lämmitys karkaa harakoille.