Kela varoittaa: Omakannan ja OmaKelan nimissä kalastellaan pankkitunnuksia

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Kela on jälleen joutunut varoittamaan verkossa toimivista huijareista. Kelan ja Omakanta -palvelun nimissä on kalasteltu ihmisten pankkitunnuksia ja henkilötietoja.

Huijauksessa uhrit ohjataan sivustolle, joka näyttää päällisin puolin erehdyttävän paljon Kelan sivustoilta tai Omakanta-palvelulta. Uhrin syöttäessä verkkopankkitunnuksensa huijaussivustolle avautuu rikollisille pääsy hänen verkkopankkiinsa. Huijaussivustoille johtavia linkkejä on liikkeellä esimerkiksi verkon hakukoneissa, sosiaalisessa mediassa ja sähköpostitse leviävssä viesteissä.

– Uusia huijauksia tulee koko ajan ja toteutustavat muuttuvat. Ei riitä, että varoo epäilyttäviä viestejä. On otettava tavaksi, että eri palveluihin kirjautuu vain organisaation virallisten verkkosivujen kautta, Kelan tietoturvan hallintakeskuksen päällikkö Jouni Ihanus kertoo.

Omakantaan voi kirjautua turvallisesti osoitteessa www.kanta.fi ja OmaKelaan osoitteessa www.kela.fi. Kumpaankaan palveluun ei pidä koskaan kirjautua sähköpostiviestin, tekstiviestin tai hakukoneen kautta saadusta linkistä. OmaKelalla tai Omakannalla ei ole myöskään mobiilisovellusta.