Tänään juhlitaan numerosarjaa 543210 – kieltolain loppumisesta 90 vuotta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Vuonna 1919 voimaan tullut kieltolaki päättyi Suomessa 90 vuotta sitten. Alkon myymälät aukaisivat ovensa 5. huhtikuuta vuonna 1932 kello 10:00. Tuosta hetkestä syntyi suomalaisittain legendaarinen numerosarja 543210. Myymälöitä oli alussa yhteensä 48 kappaletta ja valikoimassa oli 164 tuotetta. Alko täyttää tänään 90 vuotta.

Pullot olivat myymälässä tiskin takana. Myymälät olivat pelkistettyjä, ja Alkossa käyminen oli vielä 80-luvullakin jäykkää ja virallista. Nyt Alkolla on 372 myymälää ja valikoimassa tuotteita 11.000. Myyjien tehtävänä on nykyään suositella juomia, kun se ennen oli kokonaan kiellettyä.

Ensimmäisten Alkojen ainoa alkoholiton tuote oli paperipussi. Nyt alkoholittomia juomia on valikoimassa 280 kappaletta ja niiden myynti ylittää siiderin myynnin. Ehkäpä tästä syystä Alko lanseeraa juhlan kunniaksi oman alkoholittoman ja vegaanisen kuohujuomansa, joka tulee myyntiin juuri Alkon syntymäpäivänä.