Olympiakomitean kohu paisuu kuin pullataikina – jo kolme häirintätapausta tapetilla

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Nyt näyttää siltä, että Olympiakomitean viime aikaisten häirintätapausten kanssa on ainoastaan pintaraapaistu pinnan alla kelluvaa jäävuorta. Tiedossa on ollut häirintätapauksia, joita on käsitelty suljettujen ovien takana. Asioita on yritetty myöhemmin vähätellä.

Olympiakomiteaan liittyvä häirintäkohu otti ensimmäisen kerran julkisesti tuulta alleen, kun huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki erosi tehtävästään. Hän oli saanut varoituksen naisiin kohdistuneesta häirinnästä jo viime syksynä. Hänet valittiin uudestaan tehtävään tästä huolimatta. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori vakuutti, että kyse oli ainoastaan liian tuttavallissävytteisestä viestittelystä.

Myöhemmin Yle selvitti, että Mika Lehtimäen epäasialliseen käytökseen liittyi myös fyysistä kajoamista. Lisäksi hän oli väitteen mukaan yrittänyt vaikuttaa lähentelyt torjuneiden naisten uraan urheilijana. Kuin sattuman kauppana samaan aikaan julkisuuteen nousi Olympiakomitean hallituksessa olleen Anni Vuohijoen epäasiallinen käytös. Helsingin Sanomien tietojen mukaan hänen väitettiin häirinneen Pekingin olympialaisissa Suomen maajoukkueen varapelaajaa.

Olympiakomitean kohu paisui äsken entisestään, kun tietoon tuli kolmas häirintätapaus. Iltalehden tietojen mukaan kyseessä on miespuolinen suomalainen lajipomo ja häirintä on tapahtunut ennen Tokion kesäolympialaisia.

– Suomen urheilun eettinen keskus SUEK aloittaa Suomen Olympiakomitean pyynnöstä tutkinnan Tokion olympialaisten valmistautumisleirin aikaisesta mahdollista epäasiallisesta käyttäytymisestä, SUEK tiedotti.

– Haluamme tällä toimenpiteellä osoittaa, että noudatamme tinkimättä urheiluyhteisön vastuullisuusohjelmaa. Olemme reagoineet kaikkiin tietoomme tulleisiin tapauksiin ja tehneet kaikissa niissä omat selvityksemme. Samalla pidämme tärkeänä, että asiat selvitetään myös riippumattoman tahon toimesta, Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori muotoili tällä kertaa tiedotteessaan.