Etelä-Koreassa kärsitään valtavasta unenpuutteesta – apu voi löytyä perinteistä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Etelä-Korea on yksi maapallon univelkaisimmista maista. Sillä on myös korkein itsemurhaprosentti kehittyneiden maiden joukossa. Maassa käytetään eniten väkeviä alkoholijuomia ja masennuslääkkeiden syöminen on yleistynyt. Syy löytyy kiivaasta työtahdista, stressistä ja menestymisen paineesta.

Korealaiset työskentelevät pitkiä työpäiviä. Kun he menevät nukkumaan, haluavat he nukahtaa nopeasti ja turvautuvat usein unilääkkeisiin. BBC:n mukaan unilääkeriippuvuus on kansallinen epidemia. Virallisia tilastoja ei ole, mutta arviolta 100.000 korealaista on riippuvainen unilääkkeistä.

Vaikka Korea on historiallisesti buddhalainen maa, nuoret pitävät meditaatiota vanhojen ihmisten ajanvietteenä. Sen sijaan yritykset ovat hakeneet markkinarakoa unettomuudesta ja maassa on kokonaisia tavarataloja omistettu nukkumiselle lakanoineen ja yrtteineen. Maa on noussut ahkeruuden avulla köyhästä teknologian kärkimaaksi. On oikeutettua antaa ihmisten rentoutua nyt enemmän. Ehkäpä vanhat ja tutut arvot nousevat vielä ihmisten aikatauluun kun huomataan, että rauhallinen ja levännyt mieli on tuottavin.