Moni kunta tarjoaa maksutonta liikuntaneuvontaa – opastus kestää noin vuoden

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisissa kunnissa ja kaupungeissa on mahdollista saada maksutonta liikuntaneuvontaa. Se on toimiva keino ehkäistä ja hoitaa kansansairauksia ja tuoda sen myötä säästöjä. Ainoastaan 20 prosenttia työikäisistä suomalaisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.

Liikkumattomuudesta aiheutuu yhteiskunnalle vuosittain noin 2,7 miljardin euron kustannukset. Kuntatasolla tämä merkitsee useiden kymmenien, jopa satojen miljoonien eurojen vuosikustannuksia kunnan koosta riippuen. Kunnan liikuntaneuvonnassa ammattilainen tukee ja auttaa asiakasta löytämään itselleen mielekkään tavan lisätä arkeensa liikettä.

Tavoitteena on, että asiakkaan motivaatio herää ja hän löytää omat kykynsä muutokseen. Liikuntaneuvonta on luottamuksellinen prosessi, jossa keskustelevien ja toiminnallisten tapaamisten avulla asiakas löytää liikunnallisen elämäntavan. Neuvoja ja asiakas tekevät tavallisesti työtä yhdessä noin vuoden. Maksutonta liikuntaneuvontaa on tarjolla 170 kunnassa.