Maailman kallein Tyrannosauruksen luuranko katosi – nyt uusi sijainti paljastui

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Stan-nimen saanut tyrannosaurus rexin luuranko huutokaupattiin vuonna 2020 ennätyshintaan. Luuranko myytiin anonyymille ostajalle ennätykselliseen 31,8 miljoonan dollarin, eli noin 29 miljoonan euron hintaan. Kauppojen jälkeen Stan katosi uuden ostajan mukaan, ja sen sijainti oli pitkään mysteeri.

Nyt Stanin uusi olinpaikka on selvinnyt. Lähes 12 metriä pitkä tyrannosauruksen luuranko tulee olemaan esillä Abu Dhabin vielä rakenteilla olevassa luonnontieteellisessä museossa, joka avataan yleisölle vuonna 2025. Esillä tulee olemaan myös muun muassa maailmankuulun Murchisonin meteoriitin kappale.

Stan-luuranko löydettiin Yhdysvaltojen Etelä-Dakotasta vuonna 1987 ja kaivettiin esiin vuonna 1992. Kyseessä on yksi täydellisimpinä säilyneistä koskaan löydetyistä tyrannosaurus rexin luurangoista.

Stanin kadottua yksityisen ostajan kokoelmiin tutkijat pelkäsivät korkean myyntihinnan lisäävän laitonta fossiilikauppaa. Huolena oli The Guardian -lehden mukaan erityisesti se, ettei museoilla olisi enää varaa hankkia fossiileja omiin kokoelmiinsa.