Yli 50-vuotiaiden työllistyminen on vaikeaa – näitä piirteitä arvostetaan eniten työnhaussa

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Avoimia työpaikkoja on tarjolla, mutta miten työnhakija voi erottua hakijoiden joukosta? Motivaatio on ollut jo vuosien ajan ylivoimaisella ykkössijalla, kun on selvitetty rekrytointipäätöksen ratkaisevia tekijöitä. Samaan aikaan moni ala kärsii osaajapulasta. Tästä huolimatta yli 50-vuotiaiden työllistyminen on vaikeaa ja asenteet kielivät ikäsyrjinnästä.

Kansallisen rekrytointitutkimuksen mukaan yli puolet rekrytoinnin ammattilaisista uskoo rekrytointien määrän kasvavan tulevan vuoden aikana. Samalla 58 prosenttia kertoo pätevien osaajien löytämisen vaikeutuneen edellisvuodesta. Silti yli 50-vuotiaiden työnhakijoiden palkkaaminen nähdään riskinä.

– On ristiriitaista, että työmarkkinoilla sekä podetaan pulaa kokeneista osaajista että vieroksutaan osaajia, joilla on eniten kokemusta. Nykyisten viisikymppisten tavoite-eläkeikä on 68 vuotta. Matkaa työelämässä on siis jäljellä yhtä paljon kuin vastasyntyneellä äänioikeuteen. On selvää, että yksilön täytyy pitää huolta osaamisensa ajantasaisuudesta, mutta työmarkkinat kaipaavat myös laajempaa asenteiden uudelleenarviointia. Puhumme kestävästä kehityksestä, mutta samalla haaskaamme surutta ihmisten osaamista, Duunitorin johtava työnantajakuvakonsultti Lauri Vaisto toteaa.

5 tärkeintä tekijää rekrytointipäätöksen kannalta:– Motivaatio– Sopivuus organisaatiokulttuuriin– Erityistaidot– Kotimaisten kielten taito– Edellinen työtehtävä