Saimaalla norppaystävällistä matkailua – yrittäjät sitoutuneet asiaan

Matkailu · Terhi Piiroinen

Uhanalainen saimaannorppa on kasvattanut hieman kantaansa. Samaan aikaan on lisääntynyt myös Saimaan alueen, eli norpan elinympäristön matkailu. Paikalliset yrittäjät ovat sitoutuneita norppaystävälliseen matkailuun.

Norppaystävällisen matkailun pelisääntöjen tavoitteena on sitouttaa paikalliset yrittäjät norpan käyttäytymisen tuntemukseen ja opastaa asiakkaita oikeaan toimintaan norppavesillä liikkumisessa. Retkeilijät ja matkailijat saattavat kohdata viiksekkään sukeltelijan tulevaisuudessa entistä todennäköisemmin Saimaalla liikkuessaan. Saimaan alueen matkailuyritykset sitoutuvat muun muassa välittämään tietoa norpasta ja toteuttamaan norppasafarit vain kokeneiden, lajin käyttäytymiseen perehtyneiden oppaiden johdolla.

Yrittäjät lupaavat esimerkiksi veneretkillään pitää norppiin riittävän välimatkan. Tavoitteena on, ettei hylje häiriinny tai varsinkaan säikähdä lähestyvää venettä – jos norppa pakenee rantakiveltä veteen, on häiriö ollut liian suuri. Asiakkaita opastetaan myös siihen, ettei norppahavaintojen tarkkoja sijainteja jaeta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Myös talviajan retkeilyssä asiakkaita opastetaan pitämään riittävä etäisyys jäällä makoilevaan norppaan ja pitämään koirat kytkettyinä. Saimaannorppa synnyttää poikasensa rannalle tai luodolle kinostuneeseen lumipesään, joten pesimäaikaan kevättalvella tulee välttää liikkumista rantojen ja luotojen läheisyydessä.